2017-02-06 09:01:51• hírek • Kocsis Zoltán

Egy korszak vége: Befejezte a Black Sabbath!

Egy korszak véget ért szombat este! Akár úgy is fogalmazhatnánk, vége a hőskornak: utolsó koncertjén lépett színpadra minden idők egyik legnagyobb hatású együttese, a Black Sabbath.

A legendás heavy metal bandát 1968-ban hívta életre Ozzy Osbourne (68 éves) énekes, Tony Iommi (68 éves) gitáros, Geezer Butler (67 éves) basszusgitáros és Bill Ward (67 éves) dobos. Közülük csak utóbbi nem volt tagja a legutolsó hivatalos felállásnak, helyette Tommy Clufetos ült a dobok mögött, míg a klasszikus hangszerelést Adam Wakeman billentyűs egészítette ki.

„Az eredetileg Earth néven indult zenekar a korai névváltással egy időben kezdett okkultizmus és horror inspirálta dalszövegeket írni egyedien mélyre hangolt gitárhangzással megszólaló dalaihoz, de írtak dalokat társadalmi és politikai kérdésekről, háborúkról, drogokról és kábítószerekről. Az 1970-es évek elején megjelent nagylemezeivel a Black Sabbath az egyik legelső és legnagyobb hatású heavy metal együttes lett", írja a wikipédia.

Az elmúlt fél évszázadban a Black Sabbath világszerte több mint száz millió lemezt adott el. A bandában rengeteg volt a tagcsere, egyedül Iommi számít állandó tagnak. Rajta kívül több mint húszan zenéltek a Black Sabbathban, maga Osbourne is "hiányzott" 1979. és 1997. között a mikrofonok mögül. Ezen időszakban olyan rocklegendák énekeltek a Sabbathban, mint a 2010-ben elhunyt Ronnie James Dio, a szintén korszakalkotó Deep Purple-t otthagyó Ian Gillian, a Purple-ben szintén megforduló Glenn Hughes vagy a Judas Priestből ismert Rob Halford.

Valószínűleg nincs ma komoly rock/metal együttes, amelyre ne lett volna hatással a Black Sabbath. Zenéjüknek komoly szerepe van két metal műfaj, a black metal és a doom metal kialakulásában is.

A Black Sabbath ott fejezte be, ahol ekezdte: szombat este Birmingham városában lépett utoljára színpadra. Abban a városban, amelyben 49 évvel ezelőtt minden elkezdődött.

Az utolsó nóta, amit eljátszottak, természetesen a Paranoid volt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: